Skip to main content

Een professionele band of amateur?
Maar jullie buurman doet toch ook iets in de muziek? Kun je die niet vragen voor het feest?

Een vriend, buurman, collega of een muziekliefhebber, is niet meteen een professionele muzikant. Maar wat is precies het verschil? En zegt dat verschil iets over de kwaliteit of de passie?

– Profs of amateurs?
– Hoofdberoep of bijbaan?
– Van contact tot contract

Profs of amateurs?

Het verschil tussen een amateurband of professionele band is simpel: Een amateur speelt hobbymatig in een band, een professionele muzikant leeft van het inkomen van de muziek (of doet i.i.g. een poging).
Vaak heeft de professionele muzikant een 4 jarige Hbo muziekstudie gedaan, zoals het conservatorium.

Een prof of een amateur, zegt dat iets over de kwaliteit? Nee, niet per se. Maar je mag ervan uitgaan dat iemand met een vakopleiding veel bagage en vakkennis heeft om een prachtig en kwalitatief optreden neer te zetten.

Hoofdberoep of bijbaan?

Aangezien muziek onze passie is en we er ook van leven, vraag dit om een gedreven instelling.
We volgen opleidingen om ons instrument buitengewoon goed te beheersen, de geluidsapparatuur moet voldoen aan hoge eisen, instrumenten van topkwaliteit, veelzijdig repertoire voor diverse feesten. Het is onze core business en geen bijbaan.

Amateurbands zijn zeer gepassioneerd, omdat ze toeleven naar het hoogtepunten van dat ene optreden in de maand en genieten daar volop van. Daarnaast hebben ze vaak een ander baan.
Professionele muzikanten treden 2 a 3 keer in de week op. Profs spelen met hart en ziel, omdat ze bewust voor dit beroep hebben gekozen. Een passie voor het leven!
Lees hier meer over: Hoe kies ik de juiste band voor ons feest?

Van contact tot contract (en verder)

Een professionele band maakt gebruik van een overeenkomst of contract bij een boeking. Dit klinkt misschien wat officieel, maar afspraken vastleggen is voor allebei de partijen slim. De band weet dat ze geboekt is en jullie hebben zwart op wit staan dat de band voor het feest geregeld is.
Kijk bij een boeking, met profs of amateurs, altijd of en hoe jullie afspraken zijn vastgelegd. Zo is het voor beide partijen duidelijk wat jullie samen overeengekomen zijn, zodat afspraken nageleefd worden.
Lees hier meer over Help! De band heeft geannuleerd…..!